18 Haziran 2014’de saat 11:00’de İstanbul Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası binasında “Kâr için daha fazla kan akmasın” sloganıyla DİSK’e bağlı Nakliyat-İş ve Dünya Sendikalar Federasyonu tarafından yapılacağı duyurulan uluslararası konferans, belirlendiği günde ve yerde yapıldı. Konferansa 13 ülkeden, farklı iş kollarından sendikaların temsilcileri katıldı. Konferans sırasında DİSK başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, HKP İl Başkanı Pınar Akbina, Eğitim-İş ve İstanbul Barosu temsilcileri de katıldılar.
Konferansın sonrasında Dünya Sendikalar Federasyonu bir bildiri yayınladı ve Soma katliamında yaşamını yitiren işçiler için dayanışma duygularını tekrardan vurguladılar. Federasyonun sitesinde yayınlanan bildirinin çevrisini sizlerle paylaşıyoruz.
Nakliyat-İş ve Dünya Sendikalar Federasyonu: “Ne unutacağız, ne affedeceğiz!”
Dünya Sendikalar Federasyonu ve bileşeni Nakliyat-İş, 301 işçinin öldürüldüğü katliamı Soma Madenleri trajedisini kınamak için, 18 Haziran 2014 tarihinde 13 ülkeden sendikacıların katıldığı uluslararası dayanışma konferansı düzenledi.
Açılış konuşmaları sırasında önemli bölümü Nakliyat-İş başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, DİSK başkanı Kani Beko ve Dünya Sendikalar Federasyonu genel sekreteri George Mavrikos’un konuşmaları tuttu. Konferans Soma Maden işçileri kadar Türk maden işçilerine de hitap etti.
Dünya Sendikalar Federasyonu genel sekreteri konuşmasında: “Bugün bu konferansı, Türkiye işçi sınıfının hak ettiği gerçek çözüme dikkat çekmek, gerçek sanıkları, gerçek nedenleri uluslararası düzeyde haykırmak için düzenliyoruz. Soma katliamı unutulmamalı, örtbas edilmemeli, tekrar etmemelidir. Biz kim suçluysa, yani Türkiye hükümeti ve Soma Holding, onun cezalandırılmasını istiyoruz. Biz güçlü bir şekidle Türkiye’nin tüm madenlerindeen üst düzeyde modern, yeterli ve etkin önlemler talep ediyoruz. Madenlerin özelleştirmesine karşı direnişi destekliyoruz. Biz açıkça söylüyoruz ve açıkça inanıyoruz ki, Türkiye’nin yeraltı kaynakları Türkiye halkına aittir. Yeraltı madenleri insanların ihtiyaçlarını gidermek ve yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi için kullanılmalıdır.”
İstanbul Direniyor ekibi, bu güzel organizasyonu yerinde takip etti. Konferansla ilgili sonuç bildirgesi, konuşma metinleri ve diğer notları okuyucularımızla paylaşmaya devam edeceğiz.