Albatros’da direniş var!

PDF İzle & KaydetYazdır

albatros (4)Büyükçekmece… İstanbul’un en yeşil ilçelerinden biri. İstanbul’un diğer ilçelerindeki yeşil alanlar gibi, bu yeşillikler de gittikçe artan çarpık kentleşmenin ve projelerin hedefi durumunda. Yıllarca yeşil ve mavinin birleştiği Albatros Parkı, rant düzeninin kurbanı olarak seçildi. Büyükçekmece halkı ise bu saldırıya karşı koyma kararı aldı ve “Diren Büyükçekmece” ekibini oluşturarak, tıpkı Gezi Parkı direnişindeki gibi Büyükçekmece halkı da mücadeleye girişti.

10 aydır parkın imara açılmasını engellemek için mücadele eden “Diren Büyükçekmece” ekibi, 15 Haziran 2014 tarihinde yapılacağını duyurdukları, parkta ağaç dikiliminin, konser ve pikniği gerçekleştirileceği bir etkinliği aynı gün düzenlediler. Ayrıca bir bildiri yayınlayarak, söz konusu mücadelenin ne kadar önemli olduğuna dair bilgileri Büyükçekmece halkı ile paylaştılar.

Büyükçekmece Halkı 2013 Ağustos’undan bu yana Albatros için hop oturup hop kalkıyor. Büyükçekmece Belediye Başkanlığı yayınladığı bir ihale ile 15 Ağustos 2013 Perşembe günü Atatürk Mahallesi sınırları içerisinde yer alan iki parseli satışa çıkarttı: 516 Ada 3 parsel (20.000 metrekare) ve 516 ada 4 parsel (9347,87 metrekare).  Bu parseller halk arasında Albatros Parkı (Koruluğu) olarak bilinen alandı. İçerisinde çok çeşitli ağaçları barındıran, bölgenin dolgu alanı olmayan ve çok uzun yıllar uluslararası kamp alanı olarak kullanılan Albatros parkının yer aldığı alanı kapsıyordu.

Gezi parkı olayları olarak adlandırılan ve Türkiye’nin her yerinde karşılık bulan bir dönemde, Büyükçekmece’nin duyarlı yurttaşları, başta mahalle muhtarı olmak üzere bu duruma hayır dediler: “Albatros halkındır, satılamaz.” Tıpkı Gezi parkında yapıldığı gibi önce bakımsız bırakılan, bakımsız bir hal alınca halk arasında “hapçı, esrarcılar” doldurdu parkı denilen, halkın gözünden bu şekilde kaçırılmaya çalışılan, bakımsız ağaçları parça parça kesilen Albatros Parkı’na sahip çıkan Büyükçekmeceli’ler 14 Ağustos 2013 Çarşamba günü bir araya gelerek Büyükçekmece Belediyesini düzenlediği ihaleyi iptal etmeye, Albatros’u park olarak düzenleyerek halkın kullanımına açmaya çağırdı. Yapılan eylemde söz alan mahalle muhtarı ve STK temsilcileri bu alanın yıllardır park olarak kullanıldığını, bölgenin yeşil kalmış tek doğal alanı olduğunu, depremde toplanma alanı olarak kullanıldığını belirterek daha önce sökülen ağaçlar yerine yeni fidanlar diktiler.

Büyükçekmece Belediyesi eylem akşamı ve sonrasında yaptığı açıklamada önce ihalenin iptal edildiğini, sonra alıcı bulunamadığı için ertelendiğini bildirdi. 2014 Ocak ayında park alanına giren Belediye ekipleri onlarca ağacı kesip, budama yapıyoruz diyerek yok etme derecesinde kesimler yaptılar. Bu durum çevrede oturan vatandaşlar tarafında Diren Büyükçekmece grubuna duyurulmasıyla alanda yapılan incelemede, onlarca ağacın kesildiği tespit edildi. Yerel basında olayın yer alması üzerine Büyükçekmece Belediyesi yaptığı açıklamada “ağaçların osuruk ağacı olduğunu ve bir önem teşkil etmediğini” belirtti.

2 Şubat 2014 Pazar günü Albatros parkı’nda bir araya gelen Büyükçekmeceli’ler yeniden parklarına sahip çıktıklarını haykırdılar. “Albatros parkı bölgenin tek doğal yeşil alanıdır. Burayı betona boğmanıza asla izin vermeyeceğiz” diyerek eylem yaptılar. Yurttaşlar kesilen ağaçlar yerine sembolik olarak bir ceviz ağacı diktiler. Bu ağaç daha sonra belediye ekipleri tarafından sökülerek park içindeki bir alana atıldı. Mayıs ayında park alanı içerisinde iş makinaları ile düzeltme çalışmaları yapan Büyükçekmece Belediyesi ekipleri düzeltme yapılan alana mıcır dökerek bölgeyi otopark alanı olarak kullanmak istediğini bildirdi. Büyükçekmece Belediye Başkanı yerel basında yer alan açıklamalarında “kendisini sevmeyen bir grup insanın hizmet yapmasını engellemek için bu alanın satışına karşı çıktığını, ne yaparlarsa yapsınlar alanın satılacağını, 1000-2000 kişilik istihdam yaratacak bir projenin bölgede uygulanacağını” belirtiyor. Büyükçekmece halkı ise Albatros’u sattırmamakta kararlı.

Diren Büyükçekmece grubu ve Mahalle Muhtarı Alkış Barış öncülüğünde bir imza kampanyası başlatıldı. “Albatros Park Olarak Kalmalıdır” üst başlığıyla imzaya açılan metin şu ifadelere yer veriyor: “Büyükçekmece Atatürk Mahallesi Albatros mevkiinde 516 Ada 4 parsel, 516 Ada 3 Parsel olarak kayıtlı bulunan ve halk arasında Albatros Parkı olarak bilinen alan uzun yıllar uluslararası kamp alanı ve park olarak kullanıldıktan sonra Büyükçekmece Belediye Meclisi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi kararları ile “Turizm ve Ticaret Alanı” olarak tescil edilmişti. Konumu, geçmişi, içerisindeki ağaçları ve 1. derecede deprem bölgesi olan ilçe merkezimizin deprem sonrası toplanma yeri olarak kullanılabilecek tek doğal alanı olması sebebiyle, sözkonusu alanın Büyükçekmece halkının faydalanacağı bir şehir parkı olarak düzenlenmesini, imar planlarında gerekli değişikliğin yapılmasını ve “Yeşil Alan” olarak tescilini talep ediyorum.” Mahalle muhtarları, STK’lar, siyasi partiler tarafından desteklenen ve Büyükçekmece halkının 7’den 77’ye olağanüstü bir özveriyle sahiplendiği kampanyada 2 günde 3000 imza sayısına ulaşıldı. Grubun içinde bulunduğumuz günlerle ilgili programı ise şöyle: 13 Haziran Cuma ve 14 Haziran Cumartesi akşamları Büyükçekmece sahilinde imza standları kurarak broşür dağıtıp halkı 15 Haziran Pazar günü saat 17.00’de Albatros Parkı’nda yapılacak halaylı, horonlu, şarkılı türkülü şenliğe davet edecekler. Pazar günü akşamı şimdilik sonlandıracakları imza kampanyasında toplanan imzaları hafta içerisinde aralarında seçecekleri temsilcileri aracılığıyla Büyükçekmece Belediyesi, İBB, siyasi parti genel merkezleri ve gerekirse TBMM’ye iletecekler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir