Nasyonal Sosyalist Almanya’ya destek olan Finans-Kapital şirketleri

PDF İzle & KaydetYazdır

İkinci Emperyalist Paylaşım savaşı öncesi ve sırasında Hitler’in başında bulunduğu Nasyonal Sosyalist Parti ile işbirliği gerçekleştiren çok sayıda Finans-Kapital şirketi bulunmakta. Şirketlerin başlarında bulunan yöneticilerin bazıları bu parti ile ilişki içindeyken, bazıları ise kuruldukları ülkenin Nasyonal Sosyalist Almanya ile çatışmasına rağmen varlıklarını sürdürmeye devam ettiler. Bu şirketlerin başka bir özelliği de, Hitler’in faşist politikalarını uygulamasına destek olması, katliamlara imza atması ve hala günümüzde ayakta durmaya devam etmeleridir.

Katliamların özeleştirisi olur mu?

Tarihe düştüğümüz bu başlığı, firmaların teşhiri için tekrardan gündeme getirdik. Çünkü bu firmalar hala milyar dolarlık kârlar elde etmeye devam ediyorlar. Çoktan tarihin çöplüğünde yer alması gereken bu şirketlerin günümüzdeki savaşlara ve katliamlara nasıl finansör oldukları da, geçmişlerinden tespit edilebilir.

Parababalarının sosyalistleri

Hikmet Kıvılcımlı, 1967’de Nasyonal Sosyalizm kavramındaki “sosyalizm” üzerine çok güzel bir açıklama getirmişti.

“Yeryüzünde en çok tartışılan bir sözcük varsa, o da sosyalizmdir. Denilebilir ki, toplumda kaç türlü sosyal sınıf, zümre ve tabaka varsa, en az o kez çok sosyalizm anlayışı vardır. Dünyada sosyalizmi bin yıl kökünden kazımıya and içmiş Alman faşizmi bile, kendisine NAZİ, yâni NASYONAL-SOSYALİST adını taktı. Başka türlü tutunamıyacağını biliyordu. 

Sosyalizm, modern toplumda o denli ağır basan bir gerçekliktir. “Zemâne alâmeti” olduğu için, hemen herkes ve her akım, az çok “SOSYALİST” kılığına girmedikçe ortaya çıkamıyor. Öyle olduğu için de, her “sosyalistim” diyene sorulmalıdır: 

“- Sen hangi sınıfın, hangi küme insanın, ne çeşit sosyalistisin?” 

Bunu herkes, önce kendi kendisine, sonra öteki “sosyalistim” diyenlere açıkça soramıyorsa, ya sosyalizmin ne olduğunu bilmiyor, yahut bilmek istemiyordur. ” (Hikmet Kıvılcımlı – Sosyalist Kimlere Çıkıyor! 20 Ocak 1967)

Hikmet Kıvılcımlı’nın bu sorusu doğrultusunda, göreceğiniz gibi bir avuç parababasının çıkarları için Dünya’da savaşı tutuşturan Nasyonal Sosyalistlerin, sosyalizm ile alakası bulunmamaktadır.

1. Hugo Boss

Deutsche Welle Türkçe‘nin haberine göre Almanya’da son yıllarda giderek daha fazla şirket zamanında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’yle olan bağlantılarını kabul etmeye başladı. Bunlardan biri de geçmişiyle yüzleşmeye başlayan Alman moda devi Hugo Boss.

Firmanın patronu Ferdinand Hugo Boss, 1924’te Hugo Boss markasını kurduktan sonra 1931’de Nazi partisine üye oldu. Hitler’in 1933’te iktidara gelmesinden sonra 1945’in sonuna kadar Alman ordusunun üniformalarını yaptı. Tasarımları arasında SS’lerin, Hitler gençliğinin ve Wehrmacht’ın üniformaları var.

Firma hala faaliyetlerine devam etmekte, şu anda 110 ülkede en az 6100 satış noktası bulunmaktadır.

2. BMW

BMW’nin kurucusu Günther Quandt, Nazi partisi üyelerindendi. Savaş döneminde Nazi rejimi için silah ve askeri teçhizat üreten firma, fabrikalarında 50.000 savaş tutuklusu ve toplama kamplarından gelen Yahudi işçileri çalıştırdı.

Firmada günümüzde 108.000 kişi çalışmaya devam etmekte ve firma 2016 senesinde 6,9 milyar TL net gelir elde etti.

3. Coca-Cola

1936’da Nazi propagandasının başındaki Hermann Göring’in yabancı markaların Almanya’ya ithalatını durdurmasıyla Coca-Cola harekete geçer. Nasyonal Sosyalistlerle pazarlığa giren ve anlaşma sağlayan Coca Cola, reklam afişlerinde kola içen Nazi gençliğinin ve gamalı haçın; arka yüzünde de Führer’in fotoğrafının yer almasını kabul eder. 1941’de Almanya Avrupa’daki en büyük pazar haline gelirken ABD hükümeti markanın Almanya’ya olan ihracatını durdurur. Bunun üzerine Coca-Cola’nın Almanya temsilcisi, Nazi gençliğine hitap eden yeni bir içecekle gelir: Fanta.

Bugün şirket, 200’de fazla ülkede üretime ve satışlarına devam ediyor.

4. Renault

Fransa’nın 1944’te Nasyonal Sosyalistlerden kurtuluşunun ardından Direnişçiler tarafından düşmanla işbirliği yaptığı gerekçesiyle yakalanan Louis Renault, Paris yakınlarındaki bir hapishaneye gönderildi ve bir ay sonra, muhtemelen tutuklular tarafından işlenen bir cinayete kurban gitti. Her ne kadar Renault’nun mirasçıları dedelerinin işbirlikçi geçmişini yalanlasa da, arşivler Renault’nun Nazilere kamyon ürettiğini ve hatta Hitler ile iletişim halinde olduğunu ortaya koyuyor.

Firma bugün Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 118 firmada faaliyet göstermekte.

5. Ford

Ford markasının kurucusu Henry Ford, Nasyonal Sosyalistlerin en sağlam bağışçılarından biriydi. Hitler’e yardım etmek için markanın Almanya’da elde ettiği gelirleri Nasyonal Sosyalistlere bağışlayan Ford, Führer’in doğum günü için de 50.000 dolar vermekten geri durmamıştı. Almanya Devlet Nişanı’na layık görülen ilk yabancı, Henry Ford.

Firma bugün 6 kıtada, 200 pazarda araç üretip, dağıtmaktadır. Dünya genelinde yaklaşık 187.000 çalışanı vardır.

6. IKEA

Savaş sırasında yirmili yaşlarında olan Ingvar Kamprad, İsveç’te faşist gençlik hareketine üyeydi. Nazi rejiminin İsveç’teki temsilcisi Per Engdahl’ın çok sıkı bir hayranıydı. Nazilerle sempati duyan büyük patron hala hayatta şirketinin başındadır.

7. Fransız Demiryolları – SNCF

İkinci Dünya Savaşı’ndan 70 yıl sonra, Fransız Demiryolları (SNCF) Nazi rejimi altındaki faaliyetlerini kabul ederek kamuoyundan özür diledi. SNCF başkanının “sonsuza dek tarihimizi lekeleyecek bir dönem” olarak söz ettiği 1942-1944 yılları arasında SNCF, 80.000 Fransız Yahudi’nin demiryoluyla Almanya’daki toplama kamplarına taşınmasını sağladı.

SNCF’nin dünyanın 120 ülkesinde 180.000’den fazla çalışanı bulunmaktadır.

8. Volkswagen – Porsche

Hitler, 1933’te iktidara geldikten sonra “halkın arabası”ni üretmek amacıyla Porsche arabalarının yaratıcısı Ferdinand Porsche’yi çağırır. Kendisinden “bir böcek” gibi akıcı çizgilere sahip bir araba üretmesini isteyen Hitler’i harfiyen dinleyen Porsche, dilimize “Vosvos” olarak geçen Volkswagen (Halkın Arabası) Beetle (Böcek) otomobillerini üretti.

2016 itibariyle şirket bünyesinde 626,715 çalışan bulunmakta ve şirket en büyük ikinci otomobil üreticisi.

9. Bayer

Günümüzün ilaç devi Bayer, bir zamanlar Nazilerin gaz odalarında kullandıkları Zyklon B gazının üreticisi IG Farben’in bir alt koluydu. Gaz üretiminin dışında, “Ölüm Meleği” olarak tanınan Nazi doktor Josef Mengele’nin deneylerine de yardım eden IG Farben, savaş sonrasında Bayer tarafından satın alındı.
Firma, 2017 yılı başında 115.200 çalışana ve 46,769 milyar Avro (210 milyar Türk Lirası) satış cirosuna sahipti.

10. Siemens

Alman teknoloji devi Siemens’in İkinci Dünya Savaşı sırasında toplama kamplarından getirtilen Yahudi tutukluları, kalabalık halinde yakmalarını sağlayacak fırınları üretti.
Şirkete bağlı çalışan sayısı bugün 350 bin olarak ifade edilmekte.

11. KODAK

Savaş döneminde Almanya’dan ayrılmayan şirket, ABD’nin düşmanlarla ithalat yasağına rağmen ülkeden ayrılmadı ve onlarla alışverişine devam etti. Sonuçta bu iş birliği günümüzde Hitler’in yaptığı kıyımları belgelemek için kullandığımız fotoğrafların tamamını bize sağlamış oldu.
Diğer şirketlerin aksine, tekelci rekabette “yutulan” ve iflas eden Kodak, 2012 yılında iflasını açıkladı.

12. Krupp

Almanya’yı silahlandırarak İkinci Dünya Savaşının patlak vermesini sağlayan en büyük silah üreticisidir. Hitlerin öncelikli finansörleri olarak başa gelmesinde önemli roller oynamıştır. Seçimi kazanan Hitler’in ekonomik danışmanlarından biri olmuştur. Hitler’in iktidarda kaldığı 1933’ten 1946 senesine kadar kârını %433 oranında arttırmıştır. Hitler’de ona sadakatini şöyle dile getirmiştir. “132 yıllık aile şirketi olan Krupp firması Almanya askeri gücüne yaptığı katkılardan dolayı en yüksek ödüle layıktır

Krupp firması tekelci politikaya uygun bir biçimde Thyssen firması ile birleşti ve 2015 yılında 155697 çalışanı olduğunu açıkladı.

13. Mercedes-Benz

Daimler-Benz firmasının birleşmesi ile meydana gelen tekelci şirket Mercedes-Benz firmasının patronlarının Nasyonal Sosyalizm sevdası ise aile boyu… BBC Türkçe’nin haberine göre, Daimler-Benz fabrikası sahibi aile, özellikle de Carl Benz’in karısı Bertha Benz, Hitler hayranıydı. Otuzlu yılların sonlarından itibaren Nazileri destekleyen aile, rejimle yakın ilişkiler içindeydi. Adolf Hitler doğum gününde Bertha Benz’e özel kutlama mesajı gönderirdi.

Daimler Benz 1941 yılından itibaren Nazi imparatorluğu için tanklar ve uçak motorları üretmeye başlamıştı. Naziler de toplama kamplarına toplanan tutsakları fabrikalar için seferber eriyorlardı. 1941 yılında Daimler Benz fabrikalarında çalışan 14 600 işçinin % 35’i karın tokluğuna çalıştırılan tutsaklardan oluşuyordu. Bu oranın 1944’te yüzde 68’e ulaştığı belirtiliyor.

14. Lufthansa

1926’da kurulan Deutsche Luft Hansa A.G.; 1945’te Nazilerin yenilgiye uğramasına kadar yolcu uçağından savaş uçaklarına kadar her türlü hizmeti veren bir kuruluş. 1945’te Nasyonal Sosyalist Almanya’nın yok olması üzerine şirket 8 sene sürecek bir kapanma sürecine giriyor.

Bugün firma hala çalışmalarını sürdürüyor. Merkezi Köln şehrinde bulunan Lufthansa; 264 uçaklı filo kapasitesi ve 220 farklı güzergahı ile hizmetlerine devam etmektedir.

,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir