BOP doğrultusunda parçalanmaya götürülen Irak’ın Komünist Parti Sekreteri Raed Fahmi, Irak’ın yönetimine Iraklıların karar verebileceğini belirtti. Komünist lider, uluslararası El Cezire Haber Portalına görüşlerini aktardı.
“El Cezire, Komünist Parti Sekreteri Raed Fahmi ile konuştu.
Bağdat, Irak – Irak’ın başkentinde, Endülüs meydanındaki trafik sıkışıklığını atlatarak, dikenli teller tarafından donatılmış sıradan bir binada sıkışıp kalmış, ülkenin komünist partisinin bürosunda konumlanıyor.
Irak’ın son parlamento seçimlerinde Muqtada el-Sadr yarışırken, Şii lideri Sairoon ittifakı, yakın zamanda spotlara takıldı.
Beklentileri aşan koalisyon, 12 Mayıs seçimlerinde zirveye çıktı ve 328 sandalyenin 54’ünü kazandı.
El Cezire, Komünist Parti sekreteri ve eski Bilim ve Teknoloji Sekreteri Raed Fahmi ile konuştu.
Aşağıdaki röportaj, net ve öz olması için biraz kısaltılmıştır
El Cezire : Komünist Parti ne anlama geliyor ve hedefleri neler?
Fahmi : 1934’te kurulan Irak’taki en eski parti. İşçi haklarını temsil ediyor; ülkenin bağımsızlığı için; gelişimi için; sivil devlete bir değişiklik çağrısında bulunuyoruz – adalet ve eşit fırsatlara dayalı bir vatandaş devleti için çağrıda bulunuyoruz.
Son 12 yılda, siyasi sürecin etnik ve mezhepsel bir sisteme dayandığına inanıyoruz ve bu sözde “kota sistemi” nin krizden sorumlu olduğunu düşünüyorum. Böylece yolsuzluk ve kalkınma eksikliğini yarattı.
Değişim, devlet kurumlarını sosyal adalet ve gerçek sosyo-ekonomik kalkınma elde etmek için reform yaparak başlamalıdır.
El Cezire: Siyasi yelpazenin en solundasınız ve ortaklarınız en sağdan. Nasıl bir araya geldiniz?
Fahmi: Güç dengesi ve ilerlemeyi umduğumuz fırsatlar açısından olası değişiklikleri analiz ettik.
İlk olarak, işgalden kurtulmalı, egemenliğimizi yeniden kazanmalı ve güçlendirmeliyiz. Şimdi kapitalist bir sistemle düştük.
Sosyal adalet, iş yaratma ve ekonominin verimli temelini arttırma anlamında bir sosyal güvenlik sistemi için çağrıda bulunuyoruz.
2003’ten beri, tamamen petrole bağımlıyız. Tarım, sanayi, üretim geriledi ve GSYİH’nın yüzde 1,25’ini aşmadı. Stratejimiz, tarımı, üretimi ve diğer verimli faaliyetleri yeniden etkinleştirmek ve aynı zamanda insanlara koruma sağlamaktır.
Sosyal gelişme açısından, iş kanunlarını ve maliye politikalarını güçlendirmek istiyoruz. Irak, komşu ülkelerin üretim faaliyetleri için sadece tüketiciye yönelik bir pazar olmamalıdır.
El Cezire: Öyleyse, Irak vizyonunuz daha çok sosyal veya refah devleti haline geliyor. Yine de, bu ittifakta sadece küçük bir ortaksınız. Mesajınızın ne kadar etkili olduğunu düşünüyorsunuz?
Fahmi: Sadrilerden bahsediyorsak, manifestolarında da sosyal içerik var. Muhtemelen tamamen formüle edilmemiş, ancak sosyal adalet içindir. Ortak bir zemine sahibiz çünkü onların tabanı fakir ve haklarından mahrum edilen insanlardır.
Bu belirli bir noktada derin bir kriz yaşayan bir ülkede bulunuyoruz; Tüm göstergeler, sadece terörizm ve güvenlik açısından kötü değil. Yüksek işsizlik var; haklarından mahrum insanlar insanlar; yetersiz sosyal kamu hizmetleri; çok kötü bir altyapı.
Tüm bu büyük zorluklar, ulusal çıkarlar için çok geniş kapsamlı bir koalisyon inşa edebileceğiniz bir platform oluşturuyor.
El Cezire: Ortaklarınızla iktidara geldiğiniz varsayıldığında, gündeminiz ne olacak? İlk 60-90 günde ne elde etmek istersiniz?
Fahmi: Büyük reformlara başlamak için, bir yönelim olarak, kısa vadede başarılabilecek şeyler vardır. Bazı yasalar sekiz yıl boyunca uygulanmadan geçmiştir – bu öncelikli olabilir.
Tabii ki, eski yolsuzluk dosyaları aktif hale getirilmelidir. Sosyal güvenlik ile ilgili mevzuatlara öncelik vermeliyiz.
Hükümet söz konusu olduğunda, ilk sorun etnik ve mezhepsel bir ilişkiye dayanmayan bir hükümet kurmaktır. Reformu ve sosyal kalkınma programlarını denetlemeye kararlı bir hükümete sahip olmalıyız.
Hükümet, programını kesin zaman çizelgeleriyle çok hassas bir şekilde ortaya koymalıdır. Ülkeyi doğru yöne çekmek hükümetin sorumluluğunda olacaktır.
Kamu hizmetleri ve eğitimi ile ilgili net ve iyi tanımlanmış önceliklere sahip, somut bir eylem planı kullanmamız gerekiyor.
Aynısı sağlık için de geçerli. Sağlık sistemi yaygın yolsuzluktan muzdariptir ve bu durum gözden geçirilmelidir. Elbette, belli hizmetler için tüm ücret ve vergileri tekrar gözden geçirmeliyiz ve ayrıca emlak sektörünü de dikkate almalıyız.
Bütün bunlar dört yılda elde edilemez, ancak doğru yönde bir adım olacaktır.
El Cezire: Yapısı açısından Komünist Parti gizli olarak görülüyor. Bu nedenle komünistlere karşı belirli bir baskı var. Bazı Iraklılar sizi ateistler olarak görüyor, bu size engel teşkil ediyor mu?
Fahmi: Şeffaf bir organizasyonuz. Bütün organlarımız seçildi ve son kongremiz Bağdat’ta, halka açık yapıldı. Yani gizli bir şey yok. Bir toplantı veya kongre olduğunda, belgelerimizi yayınlarız. Bu bağlamda çok açık ve çok şeffafız – yayınlarımız web sitesinde.
İkincisi, halk arasında iyi bir imaja sahibiz – oylama ve imaj arasında ayrım yapmalıyız, bizi beğenen herkes bize aslında bize oy veremez.
Diğer meseleler söz konusu olduğunda, bizim kendi felsefemiz var ama son 84 yılda, başkalarının görüşlerini ya da inançlarını -eğer onlar Müslüman ya da başka bir dini grup olsa da- rencide eden hiçbir şey yapmadık ve bu kanıtlanabilir.
Ateizmle ilgili olarak, bunlar sadece söylentilerdi. Makul, dindar insanlar bunu ayırt ediyorlar. Mukteda el-Sadr aslında dindar bir adamdır ve tanınmış dindar bir ailedendir. Komünistlerle anlaşma yapmayı kabul etti, bunu yapmamak için bir neden bulamadı. Komünistler ile çalıştıklarını, çünkü ülke çapındaki reformlarla ilgili, halkla ve değişimle ilgili ortak hedeflerimiz olduğunu söyledi.
Ülke büyük zorluklarla karşı karşıyadır ve bu zorlukları, Irak halkı olarak kaygıları ve çıkarları paylaşan farklı geçmişlerden ve ideolojilerden gelen partilerle birlikte ele alabiliriz.
El Cezire: Sairo’nun Irak’ınIN diğer ülkelerle ilişkilerine dair vizyonu nedir? Siz ve Sadr, ABD işgaline ve dış etkilere karşıydınız. Irak’taki mevcut siyasi iklimi belirleyen iki alan, İran ve ABD ile ilişkileridir. Bu koşullar ışığında nasıl ilerleme kaydedebileceğinizi düşünüyorsunuz?
Fahmi: Bütün ülkelerle ikili ilişkiler için olduğumuzu söylüyoruz, ancak Irak’ın egemenliğine ve içişlerimize müdahale etmemesine saygı duyuyoruz. Tüm komşularımızla karşılıklı saygı temelinde dostane ilişkiler kurmak mümkündür.
Dengeli ilişkiler kurabileceğimizi ve tüm ülkelerle ticaret ve diğer ticari ilişkilere sahip olabileceğimizi söylüyoruz ama ülkemizde askeri üsleri kabul etmiyoruz.
DAEŞ (Irak-Şam İslam Devleti) ile savaştığımızda olarak, görev olarak uluslararası destek vardı. Artık böyle bir ihtiyaç yok.
El Cezire: Peki, Irak’taki ABD güçleriyle ne yapıyorsunuz, şimdi IŞİD ile olan mücadele neredeyse bitti mi?
Fahmi: Var olan tek varlık, birkaç özel işlev için burada bulunan danışmanların olmasıdır. Ancak daimi askeri üsler kabul edilemez ve bildiğim kadarıyla Irak hükümeti daimi askeri üslere izin vermedi.
Sorunları açıkça ele almaya çalışmalıyız; bizim çıkarlarımız Irak’ın çıkarlarını riske atmamalı. Kendi bağımsızlığımız ve egemenliğimiz temelinde bir Irak kurabilirsek, bu Irak’ın Amerikalılar, İranlılar ya da başka bir ülke olsun başkaları tarafından saygı göreceğini düşünüyorum. Ve bunu başarmak için çalışıyoruz.
Irak halkı ile birlikte çalışmak zorundayız – şimdiye kadar bölünmüşlerdi ve diğer tüm dış güçler müdahaleyi kolay buldular çünkü dinlemeye açık kulaklar buldular.
Söyleyeceğimiz, Irak birliğini güçlendirmemiz gerektiğidir.
El Cezire: İran etkisi ne olacak? Kimliğinizi oluşturmak istediğinizi söylemiştiniz, ama temelde, kolayca yıkanamayan çok güçlü ideolojik bağlar ve sınır ötesi ilişkileriniz var mı?
Fahmi: Haşd el-Şabat (Şii milisler) Iraklılardır. Evet, onlar İran’a yakınlar ama bizler, tüm kuvvetlerin önce Irak’ın menfaatine ait olması gerektiğini söylüyor ve ısrar ediyoruz.
Ve bu tüm güçlere uygulanmalı ve bence devletin inşası, silahlı kuvvetler kurulması, Irak’ın çıkarına olan bağlılığı – bu herkes için geçerli olmalıdır.
Herkesi bildiğim kadarıyla, Haşd’ı da içeren diğer politik güçler bu ilkeleri kabul ediyor. Iraklılar Irak’ı kimin kontrol edeceğine kim karar verecek – dışarıdan birileri değil.