İstanbul’da üçüncü köprünün yarattığı tahribat üzerine çok ses çıkarıldı. Çıkarılmalıydı da, İstanbul gibi kalabalık bir şehrin ormansız ve dolayısıyla sağlıksız kalması anlamına gelecek bu köprünün yapılması sonucunda “esmiyor” diye adlandırdığımız sıcakları yaşıyoruz.
Ancak aynı tepkiler nedense sessiz sedasız bir şekilde ilerleyen İzmit köprüsü için yapılmadı. Belki de çoğu kişinin ihtiyaç olarak gördüğü bu köprü için yeni yol yapılırken, yeni yolun yapımı sırasında birçok yerde ağaçlar kesildi. Ayrıca dünyanın en uzun köprülerinden biri olacak köprünün yapımındaki hatadan dolayı, bir Japonyalı mühendisin kendi yaşamına son vermesi ile duyduk köprüyü. Artık bu köprünün ne kadar sağlıklı bir biçimde yapıldığını da (hele ki Körfez gibi depremin darmadağın ettiği bir bölgede) takdire bırakıyoruz.
İşte bu uğruna doğanın katledildiği köprü, kendisini bu defa üzerinden geçilirken alınan para ile duyurdu. Buna göre köprüden geçiş ücreti 35 dolar+KDV olacak. Yani günümüzdeki kur ile 114 TL’ye köprüden geçilebilecek.
Yıllar önce Boğaziçi’ndeki köprülerden bile ücretlerin kaldırılması tartışılırken, bugün ücretlerin kalıcı olması ve hatta kartlarla bu ücretlerin alınmasının garantilenmesi (KGS, OGS) gibi uygulamalar mevcutken, bu köprünün de ücretsiz olabileceği hayalden başka bir şey değildi elbette. Türkiye’de vergisini ödeyen milyonlarca insanın paraları eğer bu yolları, köprüleri yapmaya yetmiyorsa, sahi bu köprülerde ve otoyollarda ödenen ücretler nereye gidiyor?
Başka bir sorun ise bu köprünün bitmesi ile birlikte feribotların durumunun ne olacağı. Geçmişteki tecrübelerden görülüyor ki feribotlar “köprüden geçiş olsun, biraz para kazanalım” denilerek ya seferleri azaltılacak ya da kaldırılacak. Olan, Ege ya da Bursa tarafına gitmek isteyen insanlara olacak.
Bu köprüye Japonyalı mühendisin isminin verilmesi önerilmişti halk tarafından. Ancak onun yüce gönüllülüğünün böyle bir köprüye alet olmasına vicdanlar müsaade etmemeli. Bu 114 TL’lik köprüye (yani feribot kullanıldığındaki taşıma ücretinden 50 TL fazla ücret alınacak köprüye) tek bir isim yakışır; o da Deli Dumrul Köprüsüdür.