En az 301 işçi kardeşimizin Parababaları düzeninin bekçiliğini yapan Tayyipgiller iktidarı tarafından katledildiği Soma’da acılar hâlâ taze. Katliam sonrası açılan toplu mezarlara insanlar akın akın ziyaretler gerçekleştiriyor. Yaşanan acıları en iyi ifade eden fotoğraflardan biri de babalar gününde ortaya çıktı. Düzenin babalarını katlettiği 432 çocuk mezarların üzerine babalarına yazdıkları mektuplarla birlikte karnelerini bıraktılar.
Dünyada eşine az rastlanır bu katliamın hesabını sormak, sorumluların cezalandırılmasını sağlamak ve Türkiye İşçi Sınıfıyla dayanışmada bulunmak için tüm kıtalardan işçi sınıfı temsilcileri Dünya Sendikalar Federasyonu (WFTU) ve DİSK/Nakliyat-İş Sendikası’nın ortaklaşa gerçekleştirdiği “Soma’daki İşçi Katliamını Ne Unuturuz Ne Affederiz” başlıklı konferansta bir araya geldiler.
Konferans 18 Haziran Çarşamba Günü İstanbul Serbest Muhasebe Mali Müşavirler Odası Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. 13 ülkeden yaklaşık 30 sendikacıyla birlikte Türkiye’deki çeşitli sendika, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin katıldığı etkinliğin açılış konuşmasını DİSK/Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu yaptı. Konuşmasına Ernesto Che Guevara’nın çocuklarına yazdığı mektuptan alıntılarla başlayan Küçükosmanoğlu, “Dünyanın dört bir yanından gelen ve acımızı paylaşıp dayanışma duygularını ifade eden tüm yoldaşlarıma teşekkür ederim” diyerek konukları selamladı. Küçükosmanoğlu konuşmasında Türkiye’deki kölelik koşullarına, insan hayatının ucuzluğuna ve hükümetin halk düşmanı politikalarına değindi.
Ali Rıza Küçükosmanoğlu’ndan sonra kürsüye Dünya Sendikalar Federasyonu Genel Sekreteri George Mavrikos çıktı. Mavrikos yaptığı konuşmada dünya işçi sınıfı adına Soma Katliamı’na yol açan suçluları kınadıklarını, sorumluların mutlaka cezalandırılması gerektiğini, bunun için uluslararası planda ne yapılması gerekiyorsa büyük bir gayretle yapacaklarını dile getirdi.
Genel Sekreter Mavrikos’un ardından yaşanan büyük trajedinin merkez üssünden, Soma’dan gelen işçi kardeşlerimiz kürsüye çıkarak birer konuşma yaptılar. Alkışlar eşliğinde kürsüye çıkan Somalı maden işçisi kardeşlerimiz Soma’daki kölelik koşullarını detaylarıyla anlattılar.
Etkinlik dünyanın dört bir yanından gelen konukların dayanışma ifade eden konuşmalarıyla devam etti. Saat 14.00’da başlayan yemek arası 16.00’a kadar sürdü ve 16.00’da konferansın ikinci bölümüne geçildi. İkinci bölümde de uluslararası sendika temsilcileri konuşmalarını gerçekleştirdiler.
Etkinlik, ortaklaşa hazırlanan sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erdi. Etkinlik sonrasında Soma Katliamı’nı dünya ölçeğinde teşhir eden böyle bir etkinliğin düzenlenmesinde öncülük eden DİSK/Nakliyat-İş Sendikası’na ve Genel Başkan Ali Rıza Küçükosmanoğlu’na teşekkür edildi. Konuklarımız, Soma Katliamı’nın tüm sorumlularının cezalandırılacağı güne kadar mücadeleye devam edeceklerini dile getirdikten sonra büyük bir memnuniyet ve dayanışma duygusuyla ayrıldılar. 19.06.2014
İstanbul’dan
Kurtuluş Partililer