Dünyanın dört bir yanından nakliyat işçileri, 116 ülkeden 1800 delegenin katıldığı, 1896’da kurulan ve 4,5 milyon işçiyi temsil eden ITF’nin 43. kongresinde buluştu. İşçi sınıfının kurduğu en eski uluslararası federasyon olan IFT’nin kongresi kamyon şoförlerinden liman işçilerine, kargo dağıtımcılarından vatmanlara, hamallardan pilotlara kadar çok sayıda işçiyi bir araya getirdi. Kongreye Türkiye’yi temsil etmek üzere Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ve DİSK Uluslararası Daire Müdürü Kıvanç Eliaçık katıldılar. ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, ILO Genel Direktörü Guy Ryder ve Bulgaristan Başbakanı Rosen Plevneliev de kongrenin katılımcıları arasında yerlerini aldılar.
Kongre kapsamında kara taşımacılığı, sivil havacılık, demiryolları, deniz taşımacılığı, liman işçileri, turizm, kargo, şehir içi ulaşım vb. başlıklarında işkolu konfeansları ve bölgesel toplantılar düzenlendi. Bu etkinliklerin yanı sıra Mandela anması, Filistin dayanışma etkinliği, Küba dayanışma etkinliği, Karadeniz filmi galası, neo-liberalizme karşı alternatifler forumu, küresel ısınma eylemi, kadın nakliyat işçileri ve genç nakliyat işçileri konferansları gibi etkinlikler de gerçekleştirildi.
Kongrenin açılış töreninde söz alan ITF Genel Başkanı Paddy Crumlin “Nakliyat sektörü insan hayatı için olmazsa olmazdır. Biz olmasak trenler, otobüsler, gemiler ve uçaklar çalışmaz. Dünyanın her yerindeyiz. 3,5 milyar insanın yarattığı serveti 80 kişi yönetiyor. Dünyayı saran bu adaletsizliğe karşı adalet istiyoruz. Nakliyat sektöründe kayıt dışı çalışmanın ve çocuk işçiliğinin yaygınlaştığını” hatırlattı ve “eğer bugün güvencesizliğe ve çocuk işçiliğe karşı mücadele etmezsek yarın çocuklarımız o koşullarda çalışacak” dedi.
ITUC genel sekreteri Sharan Burrow konuşmasında Gazze’de yaşananlara odaklandı. Filistin’in işgaline ve ablukaya son verilmesi çağrısı yaptı. Filistin Dayanışma etkinliğinde söz alan Filistin Nakliyat İşçileri Sendikası Başkanı Nasır Yusuf Gazzeli şoförlerin sorunlarını aktardı ve ITF üyesi sendikalara desteklerinden dolayı teşekkür etti. Neo-Liberalizme Karşı Alternatifler Forumu’nda söz alan Latin Amerikalı sendikacılar Venezüella’da gerçekleşen Bolivarcı Devrim’in sosyal haklara etkisi üzerine konuşmalar yaptılar.
İşkolu konferanslarında nakliyat işçilerinin işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında yaşadıkları sorunlar tartışıldı. Savaşlardan daha fazla insanın ölümüne neden olan trafik kazalarının nakliyat işçileri açısından iş kazası olduğu vurgulandı. Uluslararası nakliyatta çalışan işçilerin savaşlardan olumsuz etkilendiği hatırlatılırken, ITF’in dünya barışı için mücadele etmesi gerektiğinin altı çizildi.
Farklı ülke deneyimlerin paylaşıldığı toplantılarda diğer sektörlerdeki işçilerin örgütlenmesinde veya genel olarak siyasal ve sosyal hakların geliştirilmesinde nakliyat işçilerinin rolü vurgulandı. Hükümetlerin işçilerin taleplerini kabul etmesinde nakliyat işçilerinin eylemlerinin etkisi aktarırdı.
Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Avrupa Nakliyat İşçileri Federasyonu (ETF) Genel Sekreteri Eduardo Chagas ve Fransa CGT Alain Sutour ile görüşerek Omsan Lojistik, PTT Kargo, Yurtiçi Kargo ve MNG Kargo gibi işyerlerindeki etkinliklerdeki sorunlar üzerine fikir alışverişi yaptı. Küçükosmanoğlu ayrıca ITF’in Gazze’ya yardım kampanyası kapsamında Filistin Nakliyat İşçileri Sendikası Başkanı Nasır Yusuf ve ITF Arap Ülkeleri Sekreteri Bilal Maliki ile görüştü.
Kongrede Paddy Crumlin tekrar Genel Başkanlığa seçilirken, Bulgaristan Nakliyat İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ekaterina Yordanov kadın işçiler adına Başkan Yardımcısı oldu. Genel Sekreterliğe ise Steve Cotton seçildi. Cotton yaptığı teşekkür konuşmasında “Nakliyat sektörü artık küresel bir sektördür. O nedenle sendikal mücadelemizi küresel ölçekte örgütlemeliyiz” ifadelerine yer verdi. Kongre böylece sona ermiş oldu.