Real Market İşçileri, Sarı Sendikaları Bir Bir Ortaya Çıkarmaya Devam Ediyor

PDF İzle & KaydetYazdır

(Real Market İşçileri, 1475 Sayılı Yasanın 14. Maddesinin 3. Bendine göre Metro Gross Marketlerden hakkını istiyor. Bu yasayı unutmayalım. )

Real Market İşçileri aylardır gasp edilen hakları için, hileli iflasa, sarı sendikacılığa karşı, Nakliyat-İş öncülüğünde mücadele ediyorlar. Deyim yerindeyse mücadelelerinin de hakkını veriyorlar.

İşçilerin mücadelesini daha çok sarı sendikacılar engellemeye çalışıyor.

Real İşçilerinin üyesi olduğu Sarı Tez Koop İş ilk günden ortadan kayboldu. Real işçilerinin mücadelesi büyümeye başlayınca ortaya çıktığı, işçilerin eylemlerini iş vaatleri ile ya da tehditlerle engellemeye çalıştığı, tavrını işverenlerden yana koyduğu bilinmektedir. Bir kez olsun işçilerin gasp edilen hakları için eylemi öne çıkartmadığı gibi Beğendik’in veya Metro’nun adını ağzına almadığını da biliyoruz. İşçileri sürekli iflas masasına yönlendirdi.

Real işçiler en başından beri, gasp edilen haklarında Beğendik ve Metro kadar Tez Koop-İş’te sorumludur, demektedir.

Tez Koop-İş sınıf mücadelesinde sarı sendika olduğunu bilen bilmekteydi. Real Market İşçileri direnişleriyle, kararlılıklarıyla Tez Koop-İş’in sarılığını, işveren sendikacılığını tartışılmaz olarak, bugüne kadar anlamak istemeyenlere de göstermiş oldu.

Tez Koop-İş şuana kadar görevini yerine getirerek bir kenara çekilerek, bekleyişe geçmiş durumda.

Real Market işçilerinin mücadelesinin karşısına şimdi de Sosyal-İş Sendikası çıktı. İşçiler karşı tutumunu nereye kadar götürür zaman gösterecek. Sosyal-İş’te Tez Koop-İş gibi Real Market işçilerinin mücadelesinin biteceğini düşündüğü için mi bugüne kadar sesi çıkmadı? Bilemeyiz.

Sosyal İş Sendikası Metro Marketlerde örgütlü bir sendikadır. Real Market işçilerinin Metro önlerindeki direnişlerinin büyümesi, son olarak işçiler Güneşli Metro Mağazasını işgal edince, Sosyal-İş ortaya çıktı.

Sosyal İş Real Market işçilerinin mücadelesine karşı apar topar bir basın açıklaması yaptı. Daha doğrusu Metro’nun yapması gereken açıklamayı Metro, Sosyal-İş Sendikasına yaptırmış gibi gözüküyor.

Açıklamada neler söylenmiş, bakalım.

Aylardır Metro önlerinde süren Real işçilerinin direnişine karşı, işçilerin alacak haklarından Metro “bir sorumluluğumuz” yoktur diyememişti. Çünkü yasal olarak sorumlu olduğunu biliyordu. Ama Sosyal-İş açıklamasında işçilerin haklarında Metro’nun sorumluluğunu olmadığını bir işveren ağzıyla açıkladı. Sorumluluğun adresi olarak ta Tez Koop-İş, Beğendik ve iflas masasını gösterdi. Sınıf ve kitle sendikacılığı gereği açıklamasına, Real İşçilerinin gasp edilen haklarını alması gerektiğini de eklemeyi de ihmal etmedi. Ama açıklamasının özünde Metro’dan uzak durun, Real işçilerine mücadele etmeyin, iflas masasını bekleyin demek vardı.

Sosyal-İş 1475 Sayılı Yasanın 14. Maddesinde haberi yok mu? Bu yasaya açıklamasında hiç yer vermedi.

Real Market işçileri 2014 Yılı haziran ayına kadar Metro AG’de yıllarca çalışmış. Real işçileri, Metro’da çalıştıkları döneme kadar olan haklarını, yasalar ve Yargıtay kararlarına dayanarak Metro önlerinde direniş yapıyor, hakkını istiyor.

YASA NE DİYOR?

“Yürürlükte olan 1475 Sayılı Yasanın 14. Maddesinin 3. Bendinde “…… 12/7/1975 tarihinden, itibaren iş yerinin devri veya herhangi bir suretle el değiştirmesi halinde işlemiş kıdem tazminatlarından her iki işveren sorumludur. Ancak, iş yerini devreden işverenlerin bu sorumlulukları işçiyi çalıştırdıkları sürelerle ve devir esnasındaki işçinin aldığı ücret seviyesiyle sınırlıdır.” Denilmiştir.

Soru şu; bu yasaya dayanarak Real İşçileri, Metro’dan geriye dönük hakkını istemesin mi?

İsteyecek elbette. Real Market işçileri de bunu yapıyor.

İŞÇİLERİ KİM KARŞI KARŞIYA GETİRİYOR?

Real Market İşçileri Metro işçilerine karşı eylem yapmıyor. Gasp edilen haklarını Metro Marketten İstiyor.

Metro Yönetimi, Real Market işçilerinin karşısına 15 yıldır Metro’da örgütlü olduğunu söyleyen Sosyal-İş’in üyesi işçileri çıkartıyor. Ama Sosyal-İş Metro’da ki örgütlülüğünden söz ediyor. Metro yönetimi, işçilere provokatif sloganlar attırıyor. Real işçileri ise provokatif sloganlara karşı işçilerin çıkarlarının ortak olduğuna vurgu yapan sloganlarla, Metro işçileri ile sorunlarının olmadığını ifade ediyor. Sosyal-İş açıklamasında ise Real işçisiyle Metro işçileri karşı karşıya getirilmek isteniyor, diyor. Sosyal- İş 1475 Sayılı Yasaya, yaptığı basın açıklamasında yer vermeyerek, üyesi işçilerin haklarını korumak adı altında, Real işçilerini sanki Metro işçilerine karşı eylem yapıyormuş gibi göstererek, hem üyesi işçileri hem kamuoyunu yanlış yönlendirmiş oluyor. Bu durumda Real İşçileri ile Metro işçilerini kim karşı karşıya getiriyor?

Metrolarda Sosyal-İş örgütlüdür demiştim. Yaşanılanlar, Sosyal-İş’in Metro’da örgütlü olmadığını, Metro Yönetiminin Sosyal-İş’te örgütlü olduğunu akıllara getiriyor.

Sosyal-İş açıklamasında, sınıf ve kitle sendikacılığı ilkelerine içtenlikle bağlı olduğunu söylüyor. Peki kendi iş kolunda hak gaspına uğrayan Real Market işçilerinin direnişine bir kez olsun ziyarette bulundu mu? Şimdiye kadar ziyarette bulunması, sınıf ve kitle sendikacılığın gereği Real işçilerine gasp edilen haklarınızda Metro’nun sorumluluğunun olmadığını, direniş adresinin yanlış olduğunu, söylemesi gerekirdi. Değil mi?

Sosyal-İş, Real Market işçilerinin hak araması DİSK’in örgütlülüğüne zarar vereceğini düşünüyor. İşçilerin hak araması ne zamandan beri örgütlülüğe zarar verir oldu?

DİSK’in tarihinde hakları gasp edilen, hakkını arayan işçilerin karşısına işçi çıkartmak var mı?

Peki, 2016 yılında Metro ile imzalanan toplu iş sözleşmesinde Metro işçileri ne kadar hak kaybına uğradı? İşçilere ayrı olarak verilen 4 ikramiye aylara bölünerek ücretlere giydirilmesi, 2016 yılına 0, 2017 ve 2018 yılı için enflasyon oranında zam alması, 2016 yılında yapılan asgari ücret zammı TİS ile geri alınması, TİS aşamasında işinden atılan işçilerin durumunun masada görüşülememesi, DİSK’in örgütlülüğüne zarar vermez mi?

Sosyal-İş’in sınıf ve kitle sendikacılık anlayışı kendi örgütlü olduğu işyerlerinde ki patronların çıkarı olunca geçerli değil mi?

Açıklamasında Zorunlu Arabuluculuk Yasasını da eleştirerek sınıf ve kitle sendikacılığını da kimseye bırakmayan Sosyal-İş, Metro’nun mu (işverenlerin mi) yoksa işçilerin mi sendikası? Süreç içerisinde karar vermesi gerekiyor.

Unutmayalım ki Real Market İşçileri gasp edilen haklarının peşindedir.

İşçi ve Sendika

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir