İzmir Duatepe Mahallesi Gecekondu Tüneli’ne direniyor

PDF İzle & KaydetYazdır

İzmir’de gerçekleşen rantsal dönüşüm girişimi ile ilgili olarak HKP’nin konu ile iligli bildirisini sizlerle paylaşıyoruz.

İzmir’in Konak ilçesinde bulunan ve Duatepe Mahallesi ve halk arasında Beştepeler olarak da adlandırılan çevre mahalleleri, evlerine zarar veren Konak-Yeşildere Tüneli’ne karşı mücadele etmeye devam ediyor. 11 Temmuz Cuma günü Duatepe Mahallesi Muhtarlığı ve Konak Belediyesi tarafından düzenlenen, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli’nin yanı sıra çok sayıda mimar ve mühendisle çevre halkının yoğun katılım gösterdiği forumda halk arasında “Gecekondu Tüneli” adı verilen tünelin yol açtığı zararlar ve halkın mağduriyeti için neler yapılabileceği tartışıldı.

Forumun açılış konuşmasını Duatepe Mahalle Muhtarı Muharrem Koç yaptı. Konak-Yeşildere Tüneli’nin verdiği zararları ve çözümlerini tartışmak için toplanıldığını söyledi. Mahallenin önemli sorunlarından birinin de çocuklar için hiç oyun alanı bulunmaması olduğunu söyleyen Koç, Sema Pekdaş’a bu konuyla ilgili dilekçesini sundu. Ardından forum moderatörü İnşaat Mühendisi Levent Çelik bir konuşma yaptı. Çelik “2011 yılından beri bu tünel halkın başına bela oldu. Projesi olmadan, zemin etüdü yapılmadan hayata geçirildi. Bu da AKP’nin çılgın projelerinden biridir. Biz evlerin içlerini gezdik, ciddi hasarlar var, bir çok ev boşaltılmış durumda. Diyaliz hastası insanlara evlerinizi boşaltın diyorlar. Esas dertleri mahalle halkını buradan sürmek ve ilerde burayı bir rant kapısı yapmak.  Mahallesini, halkını seven hiç kimse buna müsaade etmemeli. Bu tünelin inşaatında iş güvenliği de yok, bir işçi iş cinayetine kurban gitti. Hasar gören evler gri renkle işaretlenmiş. Bunun amacı ilerde buraları acil kamulaştırma alanı olarak göstererek kamulaştırabilmektir. Mahallemizi korumalıyız. Buraların rant kapısı olmasına izin vermemeliyiz” dedi.

Ardından Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş söz alarak “Barınma en temel insan haklarındandır. Dünyada artık barınma hakkı tartışılmıyor. Elverişli konutta barınma hakkı tartışılıyor. Biz ise elverişliliği bıraktık, sadece barınma hakkımız için bile mücadele vermek zorunda kalıyoruz. Ulaşımı rahatlatmak için yol, tünel yapılır. Ama yapılmadan önce çevreye zararı var mıdır diye araştırılır, zemin etüdü yapılır. Yollar, tüneller yapılırken ÇED raporu alınmalı, halkın fikri alınmalı. Şehir planlaması yetkisi Belediyede olmasına rağmen bizim bile görüşümüz alınmadı, belediyenin yetkisini bakanlık kullandı. Hiçbir önlem alınmadan ben kazmaya başladım, insanlar da başının çaresine baksın, dediler. 400 lira kira bedeli veriyorlar; bu insanlarla dalga geçmektir. Madem tünel yapılıyor, öncelikle burada yaşayan insanların barınma hakkı düşünülmelidir. Biz bunları söyleyince istemezükçü oluyoruz. Ama hayır biz insanca yaşamayı istiyoruz. Rant için İzmir’in en güzel yerlerinde böyle hoyratça karar alınmasına karşıyız. Kimse sizin için mücadele etmez. Hep birlikte olmalısınız, biz de hep yanınızdayız”, dedi.

Ardından mahallelilerden Gürcan Dalıcı söz aldı. “Tünel başladıktan 5 ay sonra zemin etüdü yapmaya başladılar ve mahalleyi bu hale getirdiler. Altında kaya kütleleri olan yerlerde bile sağlam evler yıkılıyor. Sadece tünelin geçtiği yer risk altında değil, bu mahalleyi komple 3 kuruşa peşkeş çekecekler. Badem bıyıklıları buralara dolduracaklar. Bununla mücadele etmek için ben somut bir öneri yapıyorum. Tüzel kişilik olmamız gerekiyor. Bütün mahallelerden buraya gelenler var. Bir dernek kuracağız, dernek çatısı altında mücadele edeceğiz. Eşrefpaşalıyız, bizde geri vites hiç olmadı, olmayacak. Karayollarının karşısına aslanlar gibi dikilecek, mücadele edeceğiz. Önce bizim evlerimizi sağlamlaştırsınlar, gereken tedbirleri alsınlar sonra ne yapıyorlarsa yapsınlar”, dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Emekli de “Devlet bu tüneli kaçak yapıyor. Önce yapıp sonra kılıfına uydurmaya çalışıyor. Ama olmuyor, işte evlerin çoğunda hasarlar var. Burası yeni bir Sulukule olmasın. Bunun için sizlerin bir araya gelmeniz gerekli. Sorun ortak, çözümü de ortak olacak, tek başına kimse kurtulamaz. Yapılması gereken, can güvenliğini tehdit ettiği için tünelin yapımının durdurulmasıdır. Burada gerekli önlemler alındıktan sonra yapılacaksa yapılır. Aslında bizce İzmir için gerekli bir tünel de değil bu. İzmir’in bu tünele ihtiyacı yok, boşuna kaynak masrafı ve mahallelere, halka da zarar veriyor. Ama amaç ulaşımı rahatlatmak değil, sizleri buradan gönderip mahalleyi boşaltmak ve rant kapısı haline getirmek. Sulukule’de devlet 30 bine aldığı evleri 1 milyona sattı. Mahalle halkı adeta sürüldü oradan. Burada da bunu yapmak istiyorlar”, dedi.

Ardından çevre mahallelerden gelen vatandaşlar söz alarak yaşadıklarını, sorunlarını dile getirdi. Evleri boşaltılan, hasar gören ve boşaltmaları söylenen mahalleliler evlerine, mahallelerine sahip çıkacaklarını, mücadele edeceklerini söylediler.

Forum mahallelilerin dernek kurulması için yapılacak çalışmaları başlatma ve bir an önce derneğin kuruluşunu tamamlayıp gerekli mücadeleyi örgütlü bir şekilde verme kararıyla sonlandırıldı.

İzmir’den Kurtuluş Partililer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir